Държавната компания Булгартрансгаз“ подписа днес договор за над 350 млн. лв.

...
Държавната компания Булгартрансгаз“ подписа днес договор за над 350 млн. лв.
Коментари Харесай

„Булгартрансгаз“ с договор за две станции от „Балкански поток“

Държавната компания  " Булгартрансгаз “ подписа през днешния ден контракт за над 350 млн. лева за създаване на две компресорни станции от газопровода „ Балкански поток “ – „ Нова Провадия “ и „ Расово “, оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Изпълнител на плана е ДЗЗД „ Ферощал Балкангаз “, с членове Ферощал Индустрианлаген ГмбХ – Германия, „ Главболгарстрой “ АД и „ Главболгарстрой Интернешънал “ АД.
Проектът ще обезпечи нужната инфраструктура за реализацията на концепцията за европейски газоразпределителен център „ Балкан “ в България. Разширението на газопреносната инфраструктура на територията на страната ще увеличи сигурността на доставките на природен газ от разнообразни източници и ще обезпечи предпоставки за усилване на конкуренцията на пазара, се споделя в прессъобщението.
“С днешното сключване се доближаваме до осъществяването на обновената Енергийна тактика на Република България ”, разяснява министър Теменужка Петкова. По думите ѝ държавното управление стои твърдо зад плановете за създаване на нужната инфраструктура и газова борса, които ще обезпечат диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в района.
Компресорна станция „ Нова Провадия “ ще бъде ситуирана в региона на с. Ветрино, община Ветрино, област Варна и ще се оборудва с четири газотурбокомпресорни елемента с мощ от по 10 MW всеки. Компресорна станция „ Расово “ ще се намира в землището на с. Расово, община Медковец, област Монтана и ще се оборудва с три газотурбокомпресорни елемента с мощ от по 12 MW всеки.
По-рано през днешния ден пред БНР ръководителят на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов съобщи, че сдружението ще търси заем за 150 млн. евро за построяването на планове, които са част от „ Балкански поток “. „ Краткосрочен заем, който предвиждаме в рамките от 6 до 12 месеца “, уточни той.
Договорът за построяването на газопровода сред България, Турция и Сърбия бе подписан на 18 септември тази година. „ Булгартрансгаз “ подписа контракт със саудитската компания „ Аркад “ за построяването на българския сектор от „ Турски поток “.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР